Rätt flytt till rätt pris

Våtrumsintyg och försäkring vid badrumsrenovering – vad gäller?

Att det är dyrt att renovera badrummet är ingen hemlighet och anlitar man hantverkare för hela arbetet blir det ännu dyrare än om man gör det själv. Däremot så får man ett speciellt våtrumsintyg om man anlitar en hantverkare med våtrumslicens, vilket kan vara en stor fördel av flera anledningar. Nedan ges några exempel på hur man kan gå till väga och vad som då gäller.

Hantverkare med våtrumslicens

Väljer man att leja bort sin badrumsrenovering till en hantverkare ska man se till att denne har en så kallad våtrumslicens. Det innebär kort och gott han eller hon har licens att utföra den här typen av arbeten och att man kan känna sig säker på att allt blir gjort på ett korrekt badrumsrenovering och säkert sätt. När badrummet är färdigt tar man emot ett våtrumsintyg vilket ofta innebär att man också har 10 års garanti. Skulle ett fel eller problem uppstå är det då samma hantverkare som är ansvarig att åtgärda det.

Att ha ett våtrumsintyg för sin badrumsrenovering är också en fördel om man någon gång ska sälja sin bostad. Man kan då visa upp detta för spekulanterna och bevisa att badrummet är gjort på ett säkert sätt, efter konstens alla regler, vilket kan väga tungt för många.

Det man ska tänka på när man anlitar en hantverkare till sin badrumsrenovering är att kolla upp firmans ekonomi. Skulle dom gå i konkurs och företaget försvinner finns alltså ingen som kan åtgärda eventuella fel. Däremot kan man vända sig till sitt försäkringsbolag och även här är det en fördel att kunna visa upp ett sådant intyg.

Renovera på egen hand

Om man istället väljer att genomföra sin badrumsrenovering på egen hand får man alltså inget våtrumsintyg och man kan inte kräva att någon kommer och avhjälper felet. Man är själv ansvarig och man riskerar även att hemförsäkringen inte täcker eventuella skador.

Vill man ändå genomföra renoveringen själv ska man se till att vara noggrann med dokumentation. Ta bilder på renoveringens alla steg, gör några anteckningar och spara alla kvitton. Det kan också vara bra att kontakta sitt försäkringsbolag innan man börjar för att ta reda på vad som krävs för att försäkringen ska gälla ifall en fukt- eller vattenskada skulle uppstå.

Minsta slarv under renoveringens gång kan alltså resultera i att man står utan ersättning vid eventuella skador. Ser man däremot till att följa dom branschregler som finns brukar det inte vara några problem, men noggrannhet och dokumentation är alltså A o O för den som planerar att renovera utan hjälp från hantverkare.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *